Vadba in imunski sistem

Kako vadba vpliva na krepitev imunskega sistema?

Ljudje si nadvse želimo biti zdravi in živeti dolgo in srečno življenje. A nemalokrat pozabljamo, da smo prav mi tisti, ki po večini odločamo, kakšnega zdravja in počutja bomo. Na svoje zdravje seveda vplivamo z izbiro prehrane, morebitnimi razvadami in z odločitvami o tem, kako aktivni bomo v svojem življenju.

Prav fizična aktivnost nam prinaša zares veliko dobrega in koristnega za zdravje in splošno počutje. Če želimo biti zdravi, moramo pomisliti tudi na imunski sistem, ki je naš prvi branik pred virusi in bakterijami, ki se dnevno nahajajo okoli nas.

Slabši imunski sistem slabša odpornost

Čeprav za nekatere viruse ali bakterije velja, da so praktično nenevarni, pa temu ni tako, kadar je oslabljen imunski sistem. Takrat se namreč pripeti, da v telo vdrejo vsiljivci, ki sicer ne bi, in tam povzročijo pravo zmešnjavo. Že denimo obdobje grip in prehladov je dober dokaz za to.

Če je naš imunski sistem nanje pripravljen, bomo v prehodu iz poletja v jesen hladnejše dneve in večere pričakali dobro razpoloženi. Čeprav bodo okrog nas morda smrkali in pokašljevali, se bomo nadležnim prehladnim obolenjem v največji meri izognili. Morda ne v celoti, a bo tudi morebitno prebolevanje precej lažje in hitrejše.

Z redno vadbo do boljšega imunskega sistema

Če bi povedali poenostavljeno, bi rekli, da boljša telesna kondicija pomeni tudi boljši imunski sistem. A pojdimo lepo po vrsti in malce globlje. Nekaj zelo dobrega boste naredili za svoj imunski sistem, če se boste lotili redne aerobne vadbe.

To pomeni, da boste vadili na način, da boste trenirali srce in ne moči mišic po telesu. Slednja vadba za moč namreč pride v poštev, ko si želimo izklesati telo. Aerobna vadba pa pripomore k boljši »sapi« oziroma vzdržljivosti. Prav to pa v kombinaciji z močnim in zdravim srcem pomeni velik plus za imunski sistem.

Brez pretiravanja

Ko govorimo o aerobni vadbi, povejmo, da bo dovolj 2 do 3 ure vadbe na teden. Vsekakor pa z vadbo ne gre pretiravati, saj lahko s stanjem pretirane utrujenosti izzovete popolnoma nasproten efekt. Utrujeno telo ima oslabljen imunski sistem in je še bolj dovzetno za napade od zunaj.

Vsekakor si pred pričetkom vadbe pripravite načrt, kdaj in kje boste vadili. Obenem pa si omislite tudi vrste vaj, ki jih boste izvajali. Aerobna vadba je sicer primerna za oba spola in osebe vseh starostnih skupin, a je potrebno pri tem imeti v mislih težavnost izvajanja vadbe.

Vadite zunaj

Če je le mogoče, se vadbe lotite zunaj na svežem zraku. Obenem boste poskrbeli za večji vnos kisika v telo, pa tudi za manjšo možnost, da bi v zaprtem prostoru ujeli kakšen bacil. Še posebej v primeru, da boste vadili skupaj z drugimi osebami.

Vadba zunaj
Če biste vadili zunaj, boste poskrbeli za večji vnos kisika v svoje telo.

Zunaj boste deležni tudi sonca in dobrodošle doze vitamina D. Vaše počutje bo tako precej boljše kot notri in tudi več volje za vadbo boste imeli. Naj vas vmesna utrujenost ne skrbi, kajti po končani vadbi se boste počutili odlično. Izboljšana telesna pripravljenost pa vam bo močno olajšala vsakodnevne fizične in psihološke izzive.

Zakaj vadba deluje?

Da je redna telesna vadba nadvse koristna za boljši in močan imunski sistem, so pokazale različne študije, ki so jih opravili znanstveniki po celem svetu. Dokazali so namreč povezanost manj smrti zaradi respiratornih obolenj v domovih za ostarele z osebami, ki so redno vadile.

Prav tako je znano, da redna vadba vpliva protivnetno in na ta način poskrbi, da ne pride do nastanka različnih bolezni. Ob tem se zmanjša tudi nivo stresa, ki v veliki meri pripomore k depresiji in različnim boleznim. Vsekakor ne razmišljajte predolgo in se lotite vadbe ter poskrbite za svoj imunski sistem.