Aerobna vadba

5 koristi redne aerobne vadbe na telo

Najprej zapišimo nekaj malega o tem, kaj aerobna vadba sploh je. Gre za način vadbe, pri katerem načrtno utrujamo srce in dihala, zvišujemo srčni utrip in porabljamo zares veliko kisika. Prednosti takšne vadbe so mnoge, a za začetek povejmo, da aerobna vadba zelo pripomore k izboljšanju splošne vzdržljivosti.

Kar je pri tovrstni vadbi dobro, je, da jo lahko izvajajo prav vsi, ne glede na spol in starost. Le prilagoditi si je potrebno tempo in izvajanje posameznih vaj. Vsekakor pa bodo imeli od nje koristi vsi, ki se je bodo lotili. Pa si oglejmo glavnih pet prednosti redne aerobne vadbe.

1. Za zdravo srce

Če kaj, potem je redno izvajanje aerobnih vaj vsekakor izjemno koristno za srce in ožilje. Omenili smo že, da omenjena vadba močno poviša srčni utrip, pri tem pa se dvigne tudi krvni tlak in poveča pretok krvi po žilah.

Na ta način v možgane priteka več kisika, prav tako pa se hranila preko krvi učinkoviteje dostavljajo na potrebne lokacije po telesu. Aerobna vaja na koncu poskrbi za zdravje žil ter zdravo in močno srce, poleg tega znižuje krvni tlak, pa čeravno ga med samo vadbo poviša.

2. Izguba odvečne teže

Aerobna vadba poleg višjega utripa srca poskrbi tudi za večjo porabo kalorij. To je vedno dobra novica za vse tiste, ki se borijo z nekaj odvečnimi kilogrami. Prav ste slišali, ne potrebujete uteži, da bi shujšali. V resnici ste sami sebi utež.

Le držati se morate načrta in biti konstantni. Za aerobno vadbo velja, da traja nekoliko dlje v primerjavi z vajami za moč. Ker govorimo o vadbi, ki krepi srce in vzdržljivost, ne pa mišic, ne moremo mimo dejstva, da je potrebno tej vadbi tedensko nameniti vsaj 2 uri časa.

3. Močan imunski sistem

Kot vemo, je imunski sistem v našem telesu prvi branik pred vsemi virusi grip in prehladov, zato je še kako pomembno, da jesensko obdobje pričakamo v čim boljši formi. Naj vam ne bo težko vaditi tudi v hladnejšem obdobju.

Če morda zunaj ne bo primerno vreme, lahko vadbo opravite kar doma ali v fitnes studiu. Dokazano namreč je, da je imunski sistem precej močnejši, če zanj skrbimo z redno vadbo in gibanjem. Aerobna vadba pa je zanj naravnost odlična.

4. Proti depresiji

Osebe, ki se redno ukvarjajo s športom ali vadbo, kot je aerobna, imajo manj težav tudi s splošnim psihičnim počutjem. Z vadbo boste pregnali temne oblake in z njimi morebitno depresijo ter stres. Ker se boste zaradi vabe počutili močnejši, bo močnejši tudi vaš duh.

Vadba proti depresiji
Aerobna vadba pozitivno vpliva tudi na vaše psihično počutje.

Depresija se rada pojavi tudi zaradi slabšega spanca, kar pa se ob aerobni vadbi skoraj zagotovo ne bo zgodilo. Urejeno delovanje metabolizma in dobra cirkulacija krvi bosta porok za to, da boste mirno zaspali in ujeli kakovosten spanec.

5. V izogib različnim boleznim

Morda se komu zdi pretirano, a dejstvo je, da redna aerobna vadba poskrbi tudi za obrambo pred številnimi boleznimi. Omenili smo že zdravje srca in ožilja, krvni tlak in psihično zdravje. K temu pa brez težav lahko dodamo še bolezni, ki so posledica debelosti. Seveda govorimo tudi o diabetesu in kapi.

Da pa bi bil nabor koristi aerobne vadbe še bolj popoln in videti karseda mamljiv, dodajmo še, da dokazano varuje pred nastankom določenih vrst raka. In zapomnite si. Aerobna vadba je brezplačna, lahko jo izvajate kjerkoli, le vztrajni morate biti.