Kaj je mavrica?

Mavrica je večbarvni pojav v obliki loka, ki se pojavi na nebu. Barve mavrice nastanejo z odbojem in disperzijo svetlobe skozi vodne kapljice, ki so prisotne v atmosferi. Opazovalec lahko zaznava mavrico, da se nahaja blizu ali daleč, vendar se ta pojav dejansko ne nahaja na nobenem specifičnem mestu. Namesto tega je pojav mavrice povsem odvisen od položaja opazovalca glede na smer svetlobe. V bistvu je mavrica optična iluzija.

Mavrice predstavljajo spekter, sestavljen iz sedmih barv v določenem vrstnem redu. Rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra, indigo in vijolična. Zunanji rob mavričnega loka je rdeč, notranji rob pa vijoličen.

Kako nastane mavrica?

Mavrica nastane, ko svetloba (običajno sončna svetloba) prehaja skozi vodne kapljice, ki visijo v atmosferi. Svetlobni valovi spreminjajo smer, ko gredo skozi vodne kapljice, kar ima za posledico dva procesa: odboj in lom. Ko se svetloba odbije od vodne kapljice, se preprosto odbije nazaj v nasprotno smer, od koder izvira. Ko se svetloba lomi, ima drugačno smer. Nekateri ljudje definirajo svetlobo kot »upognjene svetlobne valove«. Mavrica nastane, ker bela svetloba vstopi v vodno kapljico, kjer se upogne v več različnih smereh. Ko ti upognjeni svetlobni valovi dosežejo drugo stran vodne kapljice, se odbijejo iz kapljice namesto, da bi povsem prečkali vodo. Ker je bela svetloba v notranjosti vode ločena, se lomljena svetloba pojavi kot ločene barve človeškega očesa.

Barve mavrice

Vsak posamezen val barve ima drugačno dolžino. Na primer, rdeča barva ima najdaljšo valovno dolžino in se upogne le pri kotu 42 stopinj. Nasprotno, vijolična svetloba ima najkrajšo valovno dolžino in se upogne okoli 40 stopinj, preden zapusti vodno kapljico. Ker je valovna dolžina rdeče svetlobe daljša, se najpogosteje pojavi na zunanjem robu mavrice. Podobno so tudi druge barve urejene glede na njihovo valovno dolžino. Drugi valovi svetlobe se odsevajo tudi iz mavrice, vendar ti svetlobni valovi niso vidni golemu človeškemu očesu. Ti nevidni žarke so prisotni na obeh straneh mavrice. Ultravijolični žarki so krajši od vijoličnih žarkov, rentgenski žarki pa so celo krajši od ultravijoličnih žarkov. Gama sevanje je najbolj oddaljeno od te strani mavrice. Na drugem koncu spektra so infrardeče sevanje in radijski valovi.

Vrste mavric

Mavrice se oblikujejo na več načinov v naravnih prostorih, kjer niso prisotna umetna svetila. V nadaljevanju so poudarjene nekatere različne vrste mavric:

Dvojna mavrica

Dvojna mavrica nastane, ko je nad glavno mavrico vidna druga mavrica. Druga mavrica ni tako svetla kot prva. Ta pojav je mogoč z dvojnim odbojem, ki povzroči rotacijo barvnega reda druge mavrice.

Lunina mavrica

Čeprav je večina mavric povezana z sončno svetlobo, ki se pojavi takoj po dežju skupaj s soncem, nekatere mavrice ustvarij luna. Te iluzije je mogoče videti le na nekaterih območjih sveta, običajno tam, kjer se nahajajo slapovi. Mesečeve mavrice so pogosto vidne v slapu, proti dnu padca slapa. Poleg tega je lunina mavrica najbolj običajna takrat, ko je polna luna.

Mavrica megle

Podobno kot lunine, ki se ponavadi pojavljajo v razpršenem vodnem slapu, so meglene mavrice vidne v primerih tanke meglice, ki je povezana s pomembno sončno svetlobo. V tem primeru se svetloba odbija od gostega zbiranja delcev vode, kar ima za posledico široko in svetlo mavrico. Ta beli videz se pojavi, ker se vsak svetlobni val projicira na zelo široko območje. Te široke proge se mešajo skupaj, kar ustvarja belo barvo. Rdeče in modre barve pa lahko včasih vidimo vzdolž robov meglene mavrice.

Reflekcijska mavrica

Reflekcijske mavrice mavrice so vidne nad mirnimi vodami, kot so jezera. Ti odsevi se pojavijo, ko je primarna mavrica vidna na površini vode. Voda odseva primarno mavrico in ustvarja sekundarno mavrico nad primarno. Ta sekundarna mavrica je le odsev barve in je nekoliko bolj zamegljena kot primarna mavrica. Mavrična oblika je podolgovata in se običajno razteza navzgor v ravni črti in ne v obliki loka. Zdi se, da se ti dve mavrice dotikata, kar ustvarja širši in svetlejši del fenomena. Te mavrice so izjemno redke.